Benefietfestival ‘Van Donker naar Licht’ op 16 april

Dit jaar geen Paaswake op de vooravond van Pasen, maar een festival. Een benaming met goede papieren. Je kunt het woord zien als een samentrekking van de woorden Feest en Revival (= herleven). Je zou het ook een hybride viering kunnen noemen, waarin we samen met de verse organisatie ‘Bergen helpt’ een benefiet houden voor de Oekraïense vluchtelingen. De avond begint om 20.30 uur.

Vanouds vieren we die avond of nacht voor Pasen de terugkeer van het licht van Christus, dat zetelt op onze nieuwe Paaskaars. We lazen dan altijd Bijbelse verhalen over de ervaring van mensen die licht ervoeren in de duisternis. De Paaswake was een vorm van gedenken in combinatie met het hooghouden van onze hoop.

Al deze elementen komen dit jaar samen in een actuele vormgeving met video, muziek en verhalen van mensen die spreken over hoop in onze tijd. De duisternis die nu over de wereld ligt, bestaat uit oorlog in Oekraïne, woningnood, klimaatproblemen en ons persoonlijk leed.

Hierover zullen de volgende mensen spreken: Just Bart en Hillebrand Breuker (opvang Oekraïners), Marc Buiter (voedselbossen), Mieke Elzenga (woningnood & huisvesting), Kathleen Anderson (oorlogskinderen), Jeroen Klooster (onderwijs Oekraïners) en onze predikant die een klassiek Bijbelverhaal uit de Paasnacht vertelt.

Tussendoor is er muziek en choreografie van o.a. Frank van Wijk, Wiebe Pier Cnossen, Jyoti Verhoeff, Angela Vriend, Maria Delver, David van der Zee, Linda Kroon, Emile van den Bergh en Irene Min. Natuurlijk zal het kaarsenritueel van de Paasnacht niet ontbreken.