Ook dit jaar was er weer veel belangstelling voor onze Open kerk. Veelgehoorde opmerking: wat fijn dat ik de kerk eens van binnen kan bekijken! Mensen kwamen binnen uit nieuwsgierigheid, omdat ze behoefte hadden aan een rustig momentje, voor de koelte 🙂 of voor een van de avondactiviteiten. Ook de nieuwe kerkbanner was regelmatig aanleiding om over de drempel te stappen. We kregen kregen hier opvallend veel positieve (en zelfs geëmotioneerde) reacties op.

Onze gastvrijheid en de rondleidingen van Maartje Inia en Henk van Oort werden erg gewaardeerd. Op de donderdagavonden luisterden de bezoekers met veel plezier naar de muziek van EasyTime, MOOTet, de Zanggroep Ruïnekerk, Maria Delver en Diny van den Akker. De Open kerk sloot prachtig af met een avond poëzie en piano, door Ans Schot, Wim van der Graaff en Diny van den Akker. We bedanken hen voor de belangeloze en enthousiaste bijdrage en natuurlijk ook alle gastvrouwen/heren die de bezoekers met open armen ontvingen!

Tot slot de tekst van onze kerkbanner, een ver- en hertaling van een tekst uit de kathedraal van Coventry:

Voel je welkom hier!

Een warm welkom aan allen die single zijn, getrouwd, gescheiden, weduwe of weduwnaar, gay, onzeker, straatarm, tevreden of stinkend rijk.

Een warm welkom aan jengelende baby’s en aan opgewonden peuters.

We verwelkomen je als je kunt zingen als een nachtegaal of maar een beetje in jezelf loopt te brommen. Je bent welkom als je alleen eventjes wilt rondneuzen, net bent opgestaan of pas de gevangenis hebt verlaten. Het maakt ons niet uit of je roomser bent dan de paus of tien jaar geleden met Kerstmis voor het laatst een kerk van binnen hebt gezien.

Een warm welkom aan iedereen boven de zestig die nog steeds niet volwassen is geworden en aan pubers bij wie dat juist veel te snel  gaat. We verwelkomen yogamoeders, voetbalvaders, noodlijdende kunstenaars, boomknuffelaars, cappuccino-nippers, vegetariërs, junkfoodeters. We verwelkomen iedereen die probeert af te kicken of nog steeds verslaafd is. We verwelkomen je als je zorgen hebt, in de goot ligt of niet houdt van ‘georganiseerde religie’. (Wij zijn er zelf ook niet dol op! / Wij gaan ook graag onze eigen weg!)

We bieden een warm welkom aan hen die denken dat de aarde plat is, die veel te hard werken, helemaal niet werken, niet kunnen spellen of hier alleen maar zijn omdat oma zo graag naar de kerk wilde gaan.

We verwelkomen iedereen  met tattoos, piercings, beiden of helemaal niks. We bieden een warm welkom aan hen die vandaag wel een gebed kunnen gebruiken, die religie als kind door de strot kregen geduwd, of de weg kwijt zijn en toevallig hier zijn beland. We verwelkomen pelgrims, toeristen, zoekers, twijfelaars en… JOU!